Mitä on BBQ?

"BBQ – the only sport where bald fat men are gods."

Sana 'barbecue' juontaa juurensa karibialaisen Taino-kansan sanasta ´barbacoa’, joka tarkoittaa yksinkertaistettuna kookkaan lihapalan tai eläimen ruhon kypsentämistä tulella. Barbecue on ikiaikainen tapa valmistaa ruokaa, eikä sillä ole yhtä ainoita alkuperää ja sitä tehdään maapallon kaikissa kolkissa. Erityisen vahvoina ja mielenkiintoisena barbecue-kulttuureina voidaan pitää Yhdysvaltojen ohella esimerkiksi Argentiinaa, Brasiliaa, Meksikoa, Indonesiaa, Karibian saaria, Filippiinejä ja Etelä-Afrikkaa.

Miss Klosen barbecue edustaa pohjoisamerikkalaista traditiota ja pääosin teksasilaista tyyliä. Central Texas -tyylin mukaisesti käytämme savustuksessa pääosin tammea, jota maustamme silloin tällöin esimerkiksi hikkorilla ja hedelmäpuilla. Texas barbecuelle on ominaista 'dry rubien' eli kuivamausteseosten käyttäminen. Barbecue-kastikkeilla on pieni rooli ja niitä käytetään lähinnä pöytäkastikkeina. 

Lihana Teksasissa käytetään pääasiassa nautaa, onhan kyse pitkän historian omaavasta ja yhä merkittävästä karjankasvatusalueesta. Teksasin BBQ:n kiistämätön kuningaslaji on brisket eli naudan rinta. Jopa lähes kymmenenkiloinen sitkeä lihapala muuttuu hitaalla yli 10 tunnin kypsennyksellä savussa mureaksi BBQ-herkuksi. Yhdysvalloissa on lukuisia alueellisia BBQ-tyylejä. Possun ribsimme ja pulled porkimme valmistamme Missippi-, Memophis- ja Carolina-tyyleillä, joilla kaikilla omat erityispiirteensä koskien käytettyjä lihoja, savustustekniikkaa, maustamista ja lisukkeita.

 

Miss Klosen barbecue -teesit

"BBQ – the only sport where bald fat men are gods."

​​​​​

1

BBQ on slow foodia joka syntyy ikiaikaisesti tulella. Aito barbecue syntyy aikaa ja vaivaa säästämättä. Syömistahdin määräät itse.

2

BBQ on rentoa ja sosiaalista. Nauti lihamme hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Unohda posliiniastiat ja pistä sormet peliin.

3

BBQ on kulttuuria, ei pelkkää ruokaa. BBQ maistuu parhaalta bluesin, countryn tai muun roots-musiikin kera nautittuna.

4

BBQ kuuluu kaikille. Barbecue ei ole elitististä. Hyvää barbecueta pystyy tekemään myös kotikonstein ja edullisista lihapaloistaa. Kysy neuvoa niin me kerromme.

5

Unohda kaikki. BBQ ei tunne sääntöjä. Sinä päätät.

Seuraa meitä somessa